Що ж є основою нашого життя, нашої долі, сім'ї та професії? На мою думку, – ті роки, які ми з гордістю називаєм юністю. Хтось цей час проводить дарма, без будь-якої користі для себе. Хтось цей час просиджує, прокурює, пропиває...
Типова картина: молодь "тусується" з пляшкою пива і цигарками на лавочках. У під'їздах, напевне, нікого вже не здивуєш масою шприців та голок.
Підходиш до "продвинутого" чоловіка 25-30 років і запитуєш: "А чим ти займався у 16, 18, 20 років? Учився, здобував професію?". Ні, нічого не робив. "Ковбасився, гуляв, відривався...". А що далі? Якщо не закласти фундамент в юності, то особистість як така може не відбутись, не сформуватись.
І коли приходить час будувати життя, сім'ю, кар'єру, виявляється, що немає на чому це робити. Немає освіти, немає здоров'я, немає надійного, міцного фундаменту...
Роки юності дані нам не для того, щоб ми топтались по землі і чекали, коли ж закінчиться день. Чекали, коли закінчиться тиждень, місяць, рік. І при цьому говорили: "Та нічого, це – життя!".
Я довго думав, з чого починається наркоманія, алкоголізм, з чого починається окультизм і розбещеність. З того, що "немає в цих роках ніякого задоволення".
Чому немає задоволення? Тому, що в дні юності було втрачено щось важливе, щось цінне, щось головне.
Так, є кайф, але після нього настає гірка розплата. І така розплата, коли на престол, на олтар короткочасного задоволення ти кладеш невинність, здоров'я, життя, долю. За задоволення потрібно дорого платити.
Інколи дивлюсь на молодь, на своїх ровесників, на їх спосіб життя і мислення. Яку ціну ці люди платять за свої задоволення? Дуже високу!
Нещодавно почув розмову двох дівчат. Одна сказала: "Ти, напевно, людина високих моральних якостей!". Виявилось, що це звучить майже як образа. І друга у відповідь: "Ти що! Невже я монашка?! Зі мною все в порядку! Я нормальна, сучасна дівчина!".
Що означає "в порядку"? Що означає "нормальний"? Хто визначає, що нормально, а що – ні? Сьогодні йде серйозна дискусія про те, що сучасно, а що – ні. Що "нормально", а що – ні? Хто диктує ці норми?
Що означає "сучасна" людина? Що означає "нормальна" людина? Що таке "продвинута молодь"? Це та молодь, яка не руйнує своє життя наркотиками, не робить по п'ять абортів до 20 років! А виглядати у 25 років як брудна, зім'ята, використана серветка – це ненормально!
Ми створені не для бруду, не для скотського, не для підлого життя, не для того, щоб від передозування померати в 16 чи 18 років.
Що вважається нормою? Що означає "популярні" норми?
Якщо немає задоволення, людина здатна рухатись у різних напрямках.
Я думаю, що, якщо в юності немає міцної основи, то обов'язково настануть дні розчарувань і горя, в яких не буде задоволення. Саме тоді люди починають пити, ковтати пігулки, колотись. І тоді їх життя перетворюється в абсурд.
Прийде час і обов'язково наступить зрілість, кожен стане на самостійну дорогу, і тоді одні отримають велику нагороду. А когось в зрілу пору чекає розплата за юнацькі експерименти. Всьому свій час!!! Не спіши, коли всі навкруги спішать. Так кажуть всі: "Та я хочу цього, хочу секса, хочу кохання, хочу тебе...". Хочу розплати!
Ми будуємо свій життєвий фундамент. Якщо він буде гнилим, будинок зруйнується. Юність – це фундамент. Життя не стоїть на місці, ми всі рухаємось, час тікає і кожен живе за своїми стандартами, за своїми принципами.