Пошук на сайті:
Знайти

Народна правда

Додати стрічку статей сайту до свого iGoogle
Останні публікації

Інтернет   свобода висловлювань   нік

Ваши документи, пане юзере!

Ekain | 13.03.2008 08:16

25
Рейтинг
25

Голосів "за"
28

Голосів "проти"
3

Ховатись під ніком чи розкривати справжню ідентичність?
Це питання нерідко постає у дискусіях на "Народній правді". Ось мій варіант відповіді.

Цього разу дуже маленький текст. Не стаття, а ремарка.

Один з авторів НП наполегливо просуває думку про те, що "ховання" під ніками – це щось ганебне, ознака слабкості, легкодухості, боягузтва.

Але той автор не враховує сучасності, яку суцільно змінив інтернет. За правилами мого працедавця я не можу відкрито демонструвати політичну чи релігійну приналежність. Ніхто не має права заборонити мені брати участь у політиці чи належати до релігії поза професійною діяльністю, але 21-е сторіччя вносить свої корективи.

Раніше, якщо б я брав участь у з'їзді партії чи у релігійній процесії та навіть потрапив у відеоряд телевізійників, хто б це побачив, пам'ятав? Зараз відеоролик у інтернеті може зберігатись роками та може бути завантаженим, переглянутим безліч разів, безліччю людей.

Також інтернет зробив майже непомітними межі між професійною та приватною активністю. Звісно, наступає така година, коли я зачиняю офіс та їду до моєї фортеці – додому. Але інтернет зберігає для цілодобового доступу мої матеріали, що пов'язані з моєю роботою. Цілодобово до мене надходять імейли, есемеси. Я можу фізично не знаходитись на робочому місті, але мій віртуальний двійник продовжує працювати.

Тобто де зараз залишився мій простір поза роботою для демонстрації моїх політичних та релігійних уподобань? Я можу прибрати прапори, плакати, гасла, релігійні предмети з офісу, але як мені розділити інтернет на Я-не-під-ніком у службових справах та Я-не-під-ніком у приватних справах.

У сучасному світі більшість людей живуть та працюють у подібних обставинах.

Писати під ніком – це наше право вільних людей у вільному інформаційному просторі. Якщо усіх забов'язати вказувати справжнє ім'я, то наступним кроком стане необхідність спеціально реєструватись, показувати паспорт провайдеру. Так і до тотального контролю дуже близько. Це вже буде не інтернет, а щось інше, подібне до корпоративного інтранету, зорганізованого через Ві-Пі-Ен (VPN, Virtual Private Network) з контролем за листуванням та з обмеженнями за контентом на користування веб-сайтами.

Тому хай будуть ніки та хай живе інтернет!

Коментарі

© 2007 - 2010, Народна правда
© 2007, УРА-Інтернет – дизайн і програмування

Передрук матеріалів дозволяється тільки за умови посилання на "Народну правду" та зазначення автора. Використання фотоматеріалів із розділу "Фото" – тільки за згодою автора.
"Народна правда" не несе відповідальності за зміст матеріалів, опублікованих авторами.

Технічна підтримка: support@narodnapravda.com.ua